بررسی فاصله یQT در بیماران مصرف کننده ی سیتالوپرام مبتلا به اختلال افسردگی اساسی و عوامل مرتبط با آن در بیماران مراجعه کننده به درمانگاه‌های اعصاب و روان بیمارستان کوثر سمنان در سال‌های 1397 و 1398

معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه

بررسی فاصله یQT در بیماران مصرف کننده ی سیتالوپرام مبتلا به اختلال افسردگی اساسی و عوامل مرتبط با آن در بیماران مراجعه کننده به درمانگاه‌های اعصاب و روان بیمارستان کوثر سمنان در سال‌های 1397 و 1398

 فاصله QT

بررسی فاصله یQT در بیماران مصرف کننده ی سیتالوپرام مبتلا به اختلال افسردگی اساسی

بر اساس مطالعات، افسردگی، سومین مشکل سلامتی کشور و شیوع این اختلال بین جمعیت¬های ایرانی و در مطالعات مختلف، از 7/5 تا 73 درصد متغیر بوده است. انتخاب داروی مناسب در درمان اختلال افسردگی اساسی از نظر میزان پاسخ درمانی و عوارض جانبی اهمیت ویژه ای دارد. سیتالوپرام از دسته SSRIs یکی از جدیدترین و پرکاربرترین داروهای ضدافسردگی می باشد بنابراین بررسی عوارض جانبی سیتالوپرام از جمله احتمال عارضه قلبی حائز اهمیت است. طبق جستجوهای وسیع انجام گرفته در ایران و جهان، مطالعات بررسی تغییرات فاصلهQT در بیماران مصرف¬کننده¬ی سیتالوپرام مبتلا به اختلال افسردگی اساسی و عوامل مرتبط با آن بسیار اندک و اغلب دارای تناقضاتی در نتایج با یافته¬های سایر مطالعات بودند بنابراین بر آن شدیم تغییرات فاصله QT و متغیرهای مرتبط با آن را در بیماران مصرف کننده ی سیتالوپرام بررسی نماییم.

این مطالعه به صورت یک مطالعه مقطعی- توصیفی- تحلیلی انجام شده است که در آن تغییرات فاصله QT اصلاح شده ی 48 نفر از بیماران مراجعه‌کننده به درمانگاه‌های روانپزشکی بیمارستان کوثر سمنان با تشخیص افسردگی اساسی در سال‌های 1397 و 1398 نسبت به محدوده ی نرمال QT اصلاح شده (کم¬تر از 470 میلی ثانیه در مردان و کمتر از 480 میلی ثانیه در زنان) اندازه گیری شده است . این بیماران 6 هفته تحت درمان با روزانه 40 میلی گرم سیتالوپرام بوده اند. متغیرهای مرتبط در این بیماران توسط مجری طرح اندازه گیری شده است. میزان فاصله QT اصلاح شده از فرمول UpToDate با تقسیم QT interval بر sqr(60/HR) محاسبه گردید.

در این مطالعه مقطعی- توصیفی- تحلیلی بیش از دوسوم افراد مبتلا به افسردگی اساسی زنان هستند اما رابطه‌ی معناداری میان جنس و شاخص‌های نوارقلب وجود ندارد. همچنین ارتباط معناداری میان هر یک از متغیرهای "سن، نمایه توده بدنی ، فاصله PR و فاصله " QRSبا" فاصله QTاصلاح شده" وجود ندارد. تعداد ضربان قلب در دقیقه و فاصله RR -یعنی متغیرهای به کار رفته در فرمول محاسباتی میزان فاصله‌ی QTاصلاح شده- همبستگی متوسطی با میزان فاصله QTاصلاح شده دارند که تعداد ضربان قلب در دقیقه رابطه مستقیم و فاصله RR رابطه‌ی معکوس با میزان فاصله QTاصلاح شده دارد . همبستگی فشار خون سیستولی و دیاستولی با میزان فاصله QTاصلاح شده ضعیف و دارای رابطه مستقیم می باشد. شاخص‌های قلبی افراد مورد مطالعه طبیعی بوده و هیچکدام از افراد مورد مطالعه دارای عوارض قلبی از جمله Torsade the points نبوده اند اما دو نفر (16/4%) دچار عوارض غیر قلبی تعریق و بی خوابی شده اند.نتیجه: فاصله QT اصلاح شده در تمامی بیماران مصرف کننده ی سیتالوپرام در محدوده ی نرمال UpToDate بوده است. از میان متغیرهای بررسی شده تعداد ضربان قلب و فاصله RR که متغیرهای مورد استفاده در فرمول محاسبه فاصله QT اصلاح شده هستند تاثیر مستقیمی بر میزان فاصله QT اصلاح شده دارد. فشار خون سیستولی و دیاستولی با میزان فاصله‌ی QTاصلاح شده رابطه‌ی مستقیم ضعیفی دارد. سایر متغیرها ارتباط معناداری با میزان فاصله QTاصلاح شده ندارند. هیچگونه عارضه قلبی در مصرف سیتالوپرام مشاهده نشد. 16/4% افراد دچار عوارض غیرقلبی از جمله تعریق و بی خوابی شدند.

 

 

مشخصات طرح مرتبط:
عنوان پروژه: بررسی فاصله یQT در بیماران مصرف کننده ی سیتالوپرام مبتلا به اختلال افسردگی اساسی و 
مجری اصلی: دکتر فرید حیدری قادیکلایی  
  • کد خبر : 34167
لینک کوتاه خبر :
مریم همتی
خبرنگار

مریم همتی

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید *